maanantai 1. heinäkuuta 2013

Österreichische Sauna

Tänään me koettiin Sonjan kanssa jotain hyvin outoa ja kummallista, nimittäin itävaltalaisten versio meille suomalaisille niin kovin tutusta saunasta.
Me mentiin mun au pair -lapsosen ja hänen kaverin kanssa yhteen Wienin uimahalleista. Paikassa oli tarjous, jolla uimatiloihin ja saunaan pääsi 12 eurolla koko päiväksi. Täällä ei siis uimahallihintaan kuulu sauna, ja yleensä se on myös todella kallis. Kesänmyötä joissain paikoissa on hintoja onneksi alennettu.
Mä lähdin ensin hortoilemaan yksikseni saunaosastolle, koska Sonja ei ollut vielä tullut. Saunatilat olivat tosi hienot ja uudennäköiset. Saunoja oli viisi erilaista; 90-asteinen sauna, bio-sauna, infrapunasauna, höyrysauna ja yksi melko normaali sauna. Mä hengailin hetken bio-saunassa jossa oli lämmintä noin 45 astetta, eikä löylykauhaa tai -sankoa näkynyt missään.
Sonjan saavuttua menimme tutustumaan tarkemmin muihin saunoihin. Me yritettiin löytää löylysankoa, mutta niitä ei ollut missään. Me näytettiin varmaan niin eksyineiltä, että paikan työntekijä päätti informoida meitä muutamista säännöistä. Uimapuku päällä ei saa mennä saunaan. Saunassa saa olla 12 minuuttia kerrallaan (siis mitä ihmettä?).
Yhdessä seinässä oli 20-kohtainen ohjeistus saunakäyttäytymiseen. Saunassa saa siis tosiaan olla 12 minuuttia kerrallaan. Sen jälkeen seurasi monimutkainen peseytymisrituaali, jonka jälkeen sai taas mennä saunaan. Uimapuku ei saanut olla päällä, mutta alastikaan ei saanut olla. Höyrysaunassa istuessamme meille tultiin myös sanomaan ettei siellä saa olla pyyhettäkään mukana. Mä en tiedä miten meidän olisi ollut tarkoitus olla olematta alasti ilman pyyhettä ja uimapukua... Ja kenen mielestä saunassa käyntiin edes tarvitaan näin miljoonatuhatta ohjetta? Siis ihan oikeasti!
Sauntailat olivat yhteiset miehille ja naisille. Suomalaiseen miehet-naiset jaotteluun tottuneena oli vähän outoa olla itse alasti kun ympärillä on miestyöntekijöitä joilla on vaatteet päällään. Joku korjausmieskin vaan hengaili työvaateissa kun me istuttiin lasiovien takana alasti. Saunojen ovenpielissä oli pienet nappulat, joissa toisessa oli nainen toinen oli pelkästään vihreä. Meille ei myöskään selvinnyt että oliko näillä painikkeilla joku merkitys.
Mä oon aikasemminkin hämmentynyt joistain itävaltalaisista tavoista, mutta tämä oli kyllä eka kerta kun mulla oli koko ajan vaan tosi epätietoinen ja epävarma olo siitä että mitä tapahtuu ja mitä mun pitää tehdä. Me mietittiin koko ajan että mahdetaankohan me nyt rikkoa jotain sääntöjä jos me nyt tehdään näin tai noin. Ei mikään rentouttavin saunaelämys todellakaan. Onneksi mä kohta pääsen mökille saunomaan!

4 kommenttia:

  1. Ahahaha voin vaan kuvitella kuinka hämmentävä toi tilanne on ollut! :D Täällä oli just juhannuksen Hesarissa juttua saunomisesta alasti (oli kyselty, kuinka luontevaksi suomalaiset sen kokee jne.) ja sen myötä muistin kun Jolla joskus yläasteen saksantunnilla kertoi joutuneensa jonkun vaihto/au pair perheensä isän kanssa alasti saunaan.. Että Keski-Euroopassa näköjään vähän eri saunameininki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oli kyllä tosi outo saunareissu :D Kaikista oudointa musta on just tuo tuikituntemattomien kanssa alasti saunominen... Ja mun au pair -perheen isä just kerto miten yleensä täällä saunat on ihan nimellä Finnisch Sauna, ja sit kaikki suomalaiset on ihan ihmeissään niissä :D

      Poista
  2. Ihan käsinkosketeltavissa tässä postauksessa toi sun häkeltyneisyys. Nauroin.

    VastaaPoista